LA METAMORFOSI DELS CUCS DE SEDA 20-12-2019

Hola de nou a tots,

Endinsats dins del món dels cucs de seda, al llarg d’aquestes setmanes hem treballat el procés de la metamorfosi d’aquests animalets. Hem dedicat moltes sessions, unes més teòriques i d’altres més pràctiques i plàstiques. Hem volgut treballar aquesta part del projecte amb més detall, perquè com molt bé ja sabeu aquest any no tenim cucs de seda a l’aula per poder-los observar directament. Ah per cert! Nosaltres ja sabem que  durant aquesta època de l’any no hi ha cucs de seda o són molt difícils de trobar, ja que ens hem assabentat que, aquests, apareixen a l’època de la primavera amb el bon temps i el floriment de les plantes i dels arbres. Hem treballat també les moreres que són els arbres escollits pels nostres protagonistes. Sabeu que l'aliment preferit dels cucs de seda són les fulles de morera?



Hem après que els cucs de seda abans de completar tot el seu procés de canvi passen exactament per 4 fases principals. La primera fase és l’ou. Hem après que en aquesta fase els ous són molt petits i de color gris clar però a mesura que els cucs van creixent a dins i just quan estan preparats per néixer, els ous canvien de color a un gris més fosc.


La segona fase és l’eruga, en aquesta, la larva realitza un total de 4 mudes en les que va canviant la pell per una de més gran i també canvia parts dels seus òrgans, entre ells les mandíbules. Aquesta fase és molt i molt IMPORTANT! És on el cuc de seda es dedicarà a fabricar el seu capoll i es quedarà a dins un cert temps per passar a la tercera fase de vida.

ATENCIÓ! Els primers metres de seda són de color blanc i més tard apareixerà la seda de color groc! Però el que més ens ha sobtat és que utilitzen a prop d’ 1 quilòmetre de seda per construir el seu capoll! Sí! Heu sentit bé un quilòmetre de seda! Quina passada! 


Gràcies a aquest nou coneixement que ha aparegut sobtadament a l’aula i que ja coneixem, hem hagut d’introduir les unitats de mesura: quines són i per a què serveixen cadascuna d’elles! Ja sabem que hi ha el quilo. Aquest ens permet mesurar objectes amb volum i massa. També que hi ha el litre i ens permet mesurar líquids, i  per últim el metre, que és la unitat de mesura amb la que ens hem centrat per treballar. Aquesta ens serveix per mesurar distàncies i longituds! Així que, hem après quants centímetres són exactament un metre i un quilòmetre i també, quants quilometres són un metre. A partir d’aquí hem anat tallant trossos de llana d’un metre fins a construir el nostre capoll! Mireu quina passada! Ha sigut molt divertit!

Quan tornem de les vacances nadalenques ens dedicarem a treballar totes les mesures amb molta més precisió fins a dominar-les i coneixerem moltes més coses, entre d'altres, que hi ha les mesures convencionals i les no convencionals.










La tercera fase del procés de canvi del cuc de seda és la crisàlide i és on el cuc ja ha acabat de construir el seu capoll i descansarà durant uns dies  per realitzar una cinquena muda però no canviarà la pell i els òrgans com a les anteriors sinó que es convertirà en una crisàlide. Li sortiran els ulls, les antenes, les ales i les potes.

La quarta fase i última és la papallona de seda. Aquesta trencarà el capoll deixant anar un líquid especial que fa que la seda es desenganxi. A partir d’aquí, la papallona fa un esforç per sortir del capoll. Sabíeu que la seda és molt resistent? Un cop ha sortit estira les ales i les prepara per volar!

Ens hem sorprès molt quan l’Estefania ens ha explicat que les papallones de seda no eren plenes de colors com nosaltres les coneixem!

A partir d’aquí, i per a poder formar-nos en experts d’aquests animalets hem visualitzat amb imatges i vídeos les diferents fases i hem conegut com són realment les papallones de seda! Voleu saber un secret? No ens han agradat gaire!

Convertits en experts ens hem dedicat a plasmar en un full tots els nostres coneixements a partir d’un dibuix i finalment ens hem atrevit a representar tot el procés  de la metamorfosi amb plastilina. Ens ha quedat moníssim i ens ho hem passat molt bé!















Fins aquí tot el que hem treballat del nostre projecte. Ara bé, hem fet moltíssimes més coses, ja que hem estat treballant el Nadal i tota la preparació prèvia que comporten aquestes festes! Ja sabeu: àlbums, manuals, postal i poema de Nadal entre d’altres moltes coses! Ara ja marxem amb totes les tasques enllestides i finalitzades satisfactòriament.

Ara, ens toca descansar, gaudir de la família, dels amics, dels regals i les sorpreses i sobretot repartir petons i abraçades a dojo! Ens retrobem amb molta energia per explicar-nos quines cosetes interessants ens han passat al llarg de tots aquests dies!