A LES ACABALLES DELS ANIMALS VERTEBRATS I A L'INICI DELS INVERTEBRATS! 21·11·2019

Benvolgudes famílies a una nova entrada al nostre blog de Xaloc!

Després de tota la preparació prèvia, de la setmana anterior,  per poder presentar adequadament les exposicions hem estat assajant amb els nostres grups d’experts. Cada grup, ha estat escoltat pel Jordi i l’Estefania, que ens han ajudat i ens han  acabat donat algun consell més per presentar, encara molt millor, les nostres exposicions.


Finalment, us hem de dir que totes han estat genials, sobretot, a nivell de contingut, però també la presentació del grup i la posada en escena. El dia que vàrem exposar vam tenir la sort de ser escoltats per l’Estefania i l'Imma. Les dues, ens han felicitat i ens han dit que han trobat molt interessant el material que, voluntàriament, hem portat alguns de nosaltres per complementar les nostres exposicions. L’Estefania quan ens va explicar que havia arribat el moment de presentar els treballs a l’aula, ens va comentar la possibilitat de que qui volgués podia portar alguna imatge o alguna cosa extra a part del nostre mural de grup. 



Així que, moltes felicitats Xaloquets! "TOTS" hem gaudit moltíssim d’aquestes primeres exposicions!












A més a més, mentre presentàvem els nostres treballs, la resta de companys anava agafant apunts del que nosaltres explicàvem. Prèviament, l’Estefania ens ha comentat com els havíem d’agafar i amb l'objectiu de facilitar-nos aquesta feina,  ens ha recordat les parts centrals que, dia rere dia, hem  estat treballant de cada grup d’animals vertebrats: com són, què mengen, com respiren, com es reprodueixen i el medi en el qual viuen. 

Així que, a partir d’aquestes pautes, hem agafat els nostres apunts tenint en compte aquelles "paraules claus" que hem recordat i al mateix temps que els nostres companys les anaven mencionant i explicant en les seves exposicions.

És curiós! Mireu, com ja de ben petits cadascú agafa apunts a la seva manera!





Finalment, un cop acabades totes les exposicions ens hem posat amb el nostre grup a avaluar com havien presentar el seu treball els altres grups. Hem tingut en compte aspectes molt i molt importants treballats anteriorment com per exemple: si s’havien presentat i acomiadat, si havien parlat clar i alt, si s’havia entès tota la informació i havien utilitzat un vocabulari correcte i alguns gestos no verbals, si havien aconseguit captar l’atenció del públic, si havien mantingut una bona postura i havien mirat al públic, si havien utilitzat algun altre material que no fos el mural d’aula i per últim si l’exposició, en general, havia estat clara i ordenada.

Pensàvem que seria fàcil això d’avaluar a cada grup, a nivell col·lectiu, però ens n’hem adonat que ha estat més difícil que l’avaluació individual de la setmana anterior, ja que entre tots els del grup ens hem hagut de posar d’acord.


Un cop fetes les exposicions dels cinc grans grups d’animals vertebrats, conjuntament, hem elaborat els esquemes definitius de tots els grups. Aquests, ens han ajudat acabar d’entendre i d’assimilar tota la informació. Així ben acabats ens hem convertit "TOTS" EN EXPERTS DE "TOTS" ELS GRUPS! 

A continuació, l' Estefania ens ha proporcionat un full amb preguntes generals referents als cinc grups. Amb aquest, hem pogut comprovar si havíem entès o no totes les característiques dels altres grups d’animals vertebrats! Ah! per cert! Sabeu què? A partir d’aquesta feina ens ha aparegut un dubte: per què són tan importants els amfibis? Per averiguar-ho hem hagut de buscar informació als ordinadors de l’aula. Vosaltres sabíeu que els amfibis són uns animals que fan un gran paper ecològic a la població? Doncs sí! Hem descobert la gran importància que tenen per la  nostra societat, ja que com s’alimenten d’ insectes, eviten les plagues i n’equilibren la població! 


Després de tot aquest treball, la part del projecte d’animals vertebrats queda finalitzada. Així que el divendres dia 13 de desembre mostrarem tots els nostres coneixements apresos amb una petita prova. Us informem que ja portem a la carpeta viatgera tota la teoria recollida en forma de resum.


La setmana que ve comencem la segona part d’aquest projecte: els animals invertebrats. Exactament, els cucs de seda. Aquesta part consistirà en aprendre les fases per on passen els cucs de seda abans de convertir-se en crisàlides.

 Cada any, d’una manera o d’una altra, hem arribat a tenir cucs de seda a l’aula. De moment, aquest any, no en tenim. Si us animeu a realitzar una petita sortida familiar a la muntanya en busca d’aquests animalons i en trobeu ens els podrieu portar a l’escola! Ben contents ens posarem! Ja que aquesta part del projecte es complementa amb l’observació directa d’aquests animals i ens agradaria poder-ho fer! 

De totes maneres, no patiu que encara que no els tinguem a laula, aprendrem moltíssimes coses d’aquests animalons!




Hem començat el producte final d’aquest gran projecte: “el conte de Xaloc”. Aquest, el treballarem paral·lelament als animals invertebrats, ja que ens portarà molta feina.

Així que, per començar a treballar el conte de Xaloc, primerament, hem presentat a l’aula mitjançant la pissarra digital el què és exactament un conte i les parts que ha de tenir. Hem après que un conte és una història d’un fet real o imaginari. També, que tots els contes tenen uns personatges, un escenari, un problema a resoldre, un desenllaç i per suposat un títol.

Tenim molt clar que la història d’un conte cal separar-la en tres parts: el plantejament, el nus i el desenllaç. Així que, ens hem posat per feina a analitzar cada una d’aquestes parts. 

El plantejament és el principi del conte i és on s’explica on i quan passen els fets i qui és el protagonista o els protagonistes. També és on s’introdueix el problema que s’haurà de resoldre.

La segona part del conte és el nus. És la part més llarga i és on s’explica què fa el protagonista i quines dificultats troba per solucionar el conflicte. Aquí és on poden aparèixer altres personatges si és que n’hi ha més d’un. 

Finalment, l’última part del conte és el desenllaç on s’ ha d’ explicar la solució al problema i és el final del conte.

Un cop apresa i entesa tota aquesta informació, ens hem posat a pensar què és el que a nosaltres ens calia tenir ben clar abans d’inventar el nostre propi conte. Hem arribat a la següent conclusió: primer abans d’escriure el conte haurem de pensar quan passarà la nostra història, on passarà, qui serà el nostre protagonista o si n’hi haurà més d’un, quin problema tindrà, què farà per resoldre’l, com es resoldrà i finalment quin títol portarà .

També hem vist diferents maneres de com podem començar el conte i diferents maneres d’acabar-lo. Hem après que hi ha unes paraules que s’anomenen “connectors” que ens ajudaran a seguir el nostre conte.

Així que, abans de posar-nos a fer feina l’Estefania ens ha col·locat en grups de tres persones i ens ha donat un conte diferent a cada grup, amb la idea d’analitzar cada una de les seves parts. Ens l’hem llegit i en ell, hem buscat quan passa la història, a on passa, qui són els protagonistes, quin era el problema, etc. Els títols dels contes que hem treballat han estat els següents: La formiga i la cigala, El mussol poruc, Un saquet amb dos dinerets, El lleó i el ratolí, El colom i la formiga, El Pere xic, Les tres princeses burletes, El príncep granota i Els tres óssos i la nena. 

Alguns, ja hem acabat aquesta primera part de l’activitat i d’altres, encara continuem treballant. Aquells grups que ja hem acabat, hem començat una segona part però totalment al revés. És a dir, ara tenint en compte les parts treballades amb el contes inicials, ens hem d’inventar i elaborar el nostre propi conte. Recordem que no serà el definitiu perquè el conte de Xaloc serà un conte a nivell d'aula.






Com cada setmana hem seguit treballant algunes lectures i realitzant les comprensions lectores pertinents! En una d’elles, concretament, hem descobert que molts noms d’animals tenen dues formes segons si parlem del mascle o de la femella. Gràcies a això hem treballat el femení i el masculí i hem aprofitat per treballar el singular i el plural. En una altra lectura hem aprofitat per reforçar el concepte d’adjectiu, Així que, els hem buscat i els hem subratllat. 

També ens hem seguit divertint i aprenent amb  uns mots encreuats,  uns embarbussaments i alguna sopa de lletra! Ens estem aficionant!

Sabeu què? Hem treballat amb pintura i ens ho hem passat d’allò més bé! Amb aquest material i amb les nostres mans hem plasmat als fulls una gran diversitat d’ animals! Ens hem convertit en veritables artistes!

Aquest treball l’hem aprofitat per exposar-lo al mural intern de la planta baixa de l’escola! Mireu quina passada de mural! Estem molt i molt contents!














Xaloquets, gaudiu del cap de setmana i ens veiem el dilluns amb les piles ben carregades!